1e 7 gewoontenouderavond1e 7 gewoontenouderavond1e 7 gewoontenouderavond1e 7 gewoontenouderavond1e 7 gewoontenouderavond

Goud in handen op Coolsma!

Een zeldzaam volle Kuil luisterde aandachtig naar de verschillende sprekers op de ouderavond over de 7 gewoonten van Covey. Meer dan 130 ouders bezochten onze thema avond! Jefke Stroo leidde de avond dynamisch en energiek in, ondergetekende lichtte de missie van de school toe en Hanneke Vermunt liet met beeldmateriaal zien hoe er in de groepen gewerkt wordt met 'de 7 gewoonten'.
Lindy Steentjes sloot het plenaire deel af met instructies over het tweede deel van de avond. Hierin konden ouders kiezen uit diverse activiteiten, naar behoefte en belangstelling, om de eigen kennis over de 7 gewoonten te verdiepen, te bevragen of te ervaren. Deze 'workshops' werden op enthousiaste wijze  geleid door een aantal teamleden.

Voor een kleine fotopresentatie van deze avond, klik hier!

Normaal gesproken zouden we al dolblij zijn met een dergelijke opkomst, maar gezien het belang van het onderwerp; de vorming van kinderen, was dit helemaal fantastisch! Het is noodzakelijk om elkaar op te zoeken, af te stemmen en kennis te nemen van elkaars bedoeling, visie en ook twijfel en zorg.

De wereld heeft behoefte aan een generatie die anders denkt, die emphatisch en respectvol is naar anderen, in een tijd waarin individualiteit en autonomie centraal staan. Autonomie en 'mogen worden wie je bent' is prachtig, maar niet zonder je daarbij te realiseren dat daardoor de verschillen tussen mensen alleen maar groter worden. Ook nog toe te juichen, niets mis mee, maar dan niet zonder een emphatische, respectvolle houding, zodat de verschillen er ook mogen zijn.
Juist dat laatste lijkt maatschappelijk vaak onderbelicht. Het IK- denken, het graaien en egocentrisme vieren hoogtij. Een andersdenkende generatie is nodig om de wereld een beetje beter te maken, stap voor stap.

Met uw kinderen hebben we goud in handen.
Zij kunnen het verschil maken en stenen verleggen in De Rivier, zodat de levensstroom anders gaat lopen.
Een hoog doel, zeker, maar woensdag werd duidelijk dat dit de missie is van Coolsma.
En dat het 7 gewoontenmodel een middel is om de eerste schreden te zetten op dit pad. Ook werd duidelijk dat ouders deze visie omarmen. Veel complimenten zijn gegeven en daarnaast ook: twijfel geuit en verdiepende vragen gesteld.
Daar was alle gelegenheid voor in het tweede deel van de avond en tijdens de borrel na afloop.
Duidelijk is onze intentie hierin samen op te willen gaan met u.
Duidelijk is uw positieve openheid voor onze plannen en de weg die we gekozen hebben. Dit zullen we zeker blijven doen; samen dus!
We hebben tenslotte een gemeenschappelijke taak de kinderen te begeleiden naar zelfontplooiing en zelfkracht, waarmee zij tegelijkertijd bouwstenen worden voor een gezonde en evenwichtige wereld waarin iedereen kan en mag vertoeven.

Anne Arink